Поредните парламентарни избори са само след седмица. Каква кампания видяхме? Постна

...
Поредните парламентарни избори са само след седмица. Каква кампания видяхме? Постна
Коментари Харесай

Експерти: Единственият шанс за правителство е между ПП-ДБ и ГЕРБ

Поредните парламентарни избори са единствено след седмица. Каква акция видяхме?

 

" Постна акция е, само че е обяснимо от позиция на това, че е пета подред. Няма необикновен интерес от страна на гласоподавателите, партиите са изтощени, политиците също. Няма какво повече да предложат като хрумвания, тъй като не са управлявали, няма и пари. Те са изтощени откъм финансови средства за правене на акции ", каза политологът Георги Киряков в студиото на " България заран ".

 

Според социолога Юлий Павлов кампанията не е серпантина и когато е имало постоянно държавно управление.

 

" Абсолютно неправилна е, тъй като тя от самото начало е ориентирана към твърдите гласоподаватели. Това е обратно всичко, което написа по учебниците. Кампаниите се водят, с цел да се притеглят колебаещи гласоподаватели ", добави той в ефира на Bulgaria ON AIR.

 

Киряков счита, че партиите не са разширили " арсенала " си, с цел да могат да привлекат вниманието на разнообразни хора.

 

" Правят се някакви срещи в някакви зали с почитатели. Те по този начин или другояче би трябвало да гласоподават за тези партии. Ако те не могат да привлекат личните си почитатели, значи са завършили. Противник съм на тези затваряния в зали и срещи с гласоподаватели, това е безумство, което продължава от 90-те. Има акции, които не са физически ", акцентира политологът.

 

Павлов цитира изследване на Центъра за разбори и маркетинг за политически настройки в България, извършено в интервала 16-19 март, 2 седмици преди изборите, сред 1201 пълнолетни българи, посредством стандартизирано изявление лице в лице.

 

" Един от въпросите в изследването беше " Трябва ли държавното управление да наложи таван на цените ". 83% споделят " Да ". Така че служебното държавно управление стартира дейности в тази тенденция, като, несъмнено, това е таван на надценките, а не таван на цените. Но когато създадем разбивка на партиите, даже и тези, които се самоопределят като десни, последователи на ПП-ДБ, ГЕРБ, над 70% са за това. Така че хората не се интересуват от експертните оценки ", разясни социологът.

 

От изследването излиза наяве, че едва 42% от българите са решили за кого да гласоподават.

 

" Не е малко, все пак, което приказваме и постната акция, неналичието на послания и умората на политиците - отново е добре, че 42% са решили да гласоподават. Аз си представям, че 30% са решили да упражнят правото си на избор. Може и до 50% да стигне изборната интензивност. Има си и един % от хора, които не гласоподават ", добави Георги Киряков.

 

Юлий Павлов чака избирателна активност колкото на предходните избори, само че счита, че е допустимо и да е по-ниска.

 

Попитан какъв фактор се явява локалният избор за тези избори, Киряков отговори: " Две хипотези има - едната е, че поради локалния избор може да не се стигне до сформиране на постоянно държавно управление, другата е, че макар локалния вот трябва да се сформира държавно управление и че е неотложно поради многото задания, които не могат да бъдат решени от служебното държавно управление. Най-добре е да има кабинет с ПП-ДБ и ГЕРБ. "

 

Социологът затвърди думите му, че с тях може да се сформира единственото допустимо държавно управление.

 

" Това не се харесва нито на твърдите гласоподаватели на " Продължаваме промяната ", нито тези на ГЕРБ. Нашите проучвания демонстрират тъкмо противоположното - 2/3 избират този вид, пред това да има нови избори. Хубаво е партиите да се вслушат в своите гласоподаватели и да намерят някакво решение ", сподели още Юлий Павлов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР